Topic: Umowa zlecenie

WItam! Mam pare pytan. Jezdze dorywczo na umowe zlecenie w jednej firmie. Dokladnie jako 2gi kierowca. Wyjazdy sa wiadomo 2-3 dniowe bo jezdzimy do NL. Czy za ten czas kiedy nie jezdze powinienem miec tzw. weekendowke? Jesli tak to kto mi powinien wystawic zleceniodawca czy ja sam? Jakie dokumenty powinienem miec ze soba podczas konrtoli w PL? (caly czas woze ze soba wszystkie badania kurs na przewoz rzeczy itp itd oraz poprzednie tarczki czy karte kierowcy)

Re: Umowa zlecenie

Jezeli jezdzisz nawet i 2 dni a pozostale 5 stoisz powinienes miec wystawiona weekendowke, wystawia ja zleceniodwaca, pracodwaca. Obecnie powinenes otrzymywac srednio raz w tygdoniu na specjalnym druku informacje od ktorej do ktorej ktorego, dnia zakonczyles u mniego praca i jaki charakter wykonywales przez te dni ktorych nie jezdziles, czy to byl urlop czy to byla inna praca nie wymagajaca udokumentowania.

Podstawowe papiery przy kontroli w polsce to:

tachografy, weekendowki,
licencja
oraz tzw wkladka czyli potwierdzenie przez pracodwace, ze masz kurs, badania psychologiczne i lekarske, nie musisz wozic ze soba dokumentow typu badania lekarskie itp. wystarczy ze on ci takie wystawi.
prawo jazdy
dowod rejestracyjny pojazdu, ubezpieczenie oc dokumenty przewozowe, czyli co wiziesiesz itp