Topic: E-myta w Polsce

Ostatnio głośno jest o temacie satelitarnym lub radiowym poborze opłat za autostrady i drogi szybkiego ruchu. Ale czy napewno to cokolwiek zmieni. Bo o co tak naprawdę chodzi czy to będą udogodnienia dla kierowców czy wręcz przeciwnie.

Re: E-myta w Polsce

Zmieni nie a zmieni, ale napewno zostanie wprowadzone.
Dla kierowców lepsze radiowe (mikrofalowe) bo tańsze i miejsza możliwośc błędu w porównaniu do satelitarnego.

a czy możesz czczegółowo opisać obydwa systemy czym sie rożnią? dlaczego bramkowe są lepsze? czy wogóle jest sens wprowadzać e-myta w Polsce. Czy jak się zmieni rząd to będzie kontynułować ten temat.

Sens jest, ponieważ te zmiany unowocześnią pobór opłat. Efektem tego będzie duża oszczędność czasu i pieniędzy także ruch na drogach będzie bardziej płynny. Polska musi doganiać resztę Europy w inwestycjach drogowych. Rozważane są trzy systemy poboru opłat.
- pobór radiowy (DSRC) polega na stawianiu przy wlotach i wylotach trasy stacji drogowych, ( na które wykorzystuje się jako tablice informacyjne, różnego rodzaju czujniki, itd.). samochód wyposażony jest w tanie urządzenie pokładowe, łatwe do instalacji ( do przedniej szyby). Przejeżdżający samochód przez stacje rejestruje trasę. Niezawodność systemu i niski poziom błędów gwarantuje maksymalne wpływy z opłat drogowych do budżetu państwa.
- pobór satelitarny (GNSS) Samochody wyposażone są w urządzenie pokładowe z odbiornikiem GPS ( bardzo drogie nawet 10x niż DSRC, instalacja tylko w autoryzowanych serwisach). Na podstawie danych z lokalizacji satelitarnej ustalane są odcinki drogi przebyte przez pojazdy. System ten pasuje do krajów gdzie prawie cała sieć drogowa objęta jest poborem opłat. System ten ma wysokie koszty transferu danych, przez co mniej pieniędzy do budżetu.
- hybrydowy połączenie radiowego z satelitarnym idealne dla krajów z bardzo rozbudowaną siecią dróg ( to nie Polska).
Najlepszy dla Polski jest system radiowy, jest to sprawdzona technologia w europie. Satelitarna jest na Słowacji i okazała się nie wypałem

Tirex dzieki za info o tych systemach, rozmawiałem za znajonymi z branży którzy mieszkają na Słowacji - faktycznie nie za dobrze sie wypowiadają o systemie satelitarnym. Czy juz cos wiadomo, jaki będzie u nas? Nie mogę nigdzie znaleźć zadnych informacji na ten temat. To jest jak sądzę dość ważny temat, a zainteresowanie nim w mediach kiepściutkie - a szkoda.

Niedawno czytałem ciekawy artykuł o polskim e-mycie oraz etapach jego wprowadzania ---->>> http://www.dobralogistyka.pl/Bank_wiedz … h_w_Polsce

Witajcie.Też jestem kierowcą i właśnie założyłem sobie takie forum będę bardzo wdzięczny jak pomożecie mi go rozwinąć i udoskonalić do każdego kto się u mnie zaloguje podam mój email gdzie będziemy razem budować i ulepszać to forum bardzo gorąco zapraszam.Będzie ciekawie jak się uda rozwinąć. Nie chcę zarabiać na tym forum chcę by było miło dużo ciekawostek i każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Chętnych do pomocy zapraszam na http://www.kierowca.pun.pl/