Topic: Zdałem prawko, ale boje sie jezdzic po ciemku ???

Zdałem prawko, ale boje sie jezdzic po ciemku ???  Czy to jest normalne u początkującego kierowcy ?? z góry dzieki

Re: Zdałem prawko, ale boje sie jezdzic po ciemku ???

Raczej nie normalne,poprostu musisz się zmobilizować,przed kursem na prawo jazdy musiałeś zaliczyć badaia psychotechniczne(między innymi ''ciemnię")
jak tam się czułeś?
Moja rada-zacznij jeżdzić wieczorami ,ale wypoczęty,wyspany,krókie odcinki potem powinno już być dobrze
zacznij od dróg mało uczęszczanych,pewnie chodzi CI o to ,że boisz się dużego ruchu podczas jazdy nocą.
Ja wolę jeżdzić (czasem)nocą to zależy jeszcze od tego jakimi drogami,wtedy jest mniejszy ruch,mniej korków.
Może spraw sobie okulary do jazdy nocą,tylko nie  jakieś tam badziewie,ale porządne,trzeba parę złotych wydać ,ale coś za coś.
To tak ogólnie,bo nie napisałeś o szczegółach Twojego ''STRACHU"

Last edited by Zbigniewan (2009-01-11 06:07:34)

Wyniki były dobre. Najgorsze problemy mam przy mijaniu, ponieważ światła  dają mi po oczach.

To tylko okulary

jazda noca nie nalezy do latwych i lekkich i jest bardziej wyczerpujaca,tez mam czasami leki bo nie wiem kogo spodkam na drodze. jest wielu oszolomow ktorzy "podciagaja" wysoko swiatla , jezdza z wlaczonymi halogenami przy dobrej widocznosci (zgroza) co innym , jadacym z przeciwka znacznie utrudnia obserwacje drogi i pobocza. Bardzo wazne by do jazdy noca (szczegolnie o tej porze) miec w 100% sprawne auto , zawieszenie , uklad kierowniczy, hamulce. daje to wiekszy komfort psychiczny, i podnosi szanse wyjscia calo w razie wykonywania niespodziewanego gwaltownego manewru.

Recepta na jazdę nocą:
1. Sprawnie operować światłami(z refleksem przełączac z długich na krótkie zeby nie oślepiać nie tylko 
    innych kierowców ale i pieszych)
2. Być czujnym o 100% bardziej niż w przypadku jazdy w dzień.
3. Mieć dobrze ustawione światła zeby nie oslepiać innych kierowców

chcialem dodac jedna bardzo istotna rzecz , przednia szyba w samochodzie musi byc czysta z zewnatrz i co najwarzniejsze od srodka, dym z papierosow i drobinki kurzu z nawiewu dmuchawy osiadaja na szybie tworzac niby niewidoczna warstwe ktora zalamuje swiatlo i poteguje efekt oslepienia, szczegulnie dokuczliwe to jest podzczas deszczu gdzie widocznosc jest i tak fatalna, no i tez trzeba przetrzec czasem przednie reflektory.

Też jeszcze na początku jazdy osobówką miałem z tym problem ale się poprostu przyzwyczaiłem do tej pory są momenty gdy mijam się z innym autem i pada to przez ułamek sekundy nic niewidze

ja początkowo podczas mijania się z autem z przeciwka hamowałam.
też miałam problem z oślepianiem i wyczuciem odległości. teraz jeżdżę w okularach (mam wadę wzroku) i odkąd mam szkła z antyrefleksem widzę bardzo dobrze. nawet duzo lepiej niz inni kierowcy,widzę to po sposobie poruszania się i prędkości z jaką jada inni uzytkownicy dróg.

Ja największe problemy miałem przy wymijaniu w nocy, ale to tylko na początku... Chociaż zdarza się czasem, że auto z przeciwka ma tak ustawione światła, że nic nie widać i trzeba być na to przygotowanym wink Aktualnie najwięcej stresu sprawia mi jazda w nocy w deszczu - masakra!

Po co sie stresowac. Zawsze mozna sobie dokupic jeszcze kilka godzin po zdanym egazminie.

Ja po zdanym egazminie, wzielam sobie jeszcze jazdy u mojego instruktora w Szkole Jazdy Kursant. Nikt mnie nie namawial, sama chcialam:) I bardzo dobrze zrobilam. Lepiej zakupic kilka godzin dodatkowo niz sie stresowac.

Wojtek 4994

A propos trudnych warunkow, to tez mialam niezla jazde po sniegu i lodzie! masakra! Trzeba wziac dodatkowe lekcje (nawet po zdanym egzaminie) i troche zaszalec na poslizgu kontorolowanym, zeby wiedziec jak sie zachowac. Poki co ja sobie, auto sobie;)

Doskonale wiem co masz na mysli:) Ale jaka to frajda, jak zaczynasz nad tym wszystkim panowac. Szkolilam sie dodatkowo w Kursancie we Wroclawiu. Na koniec moj instruktor polecil mi, zebym sie zainteresowala kursami rajdowymi:) Sa takie we Wro, tylko sporo kosztuja. Narazie korzystam jeszcze z zimowych warnkow na parkinku przed tesco;)

Jazda nocna do łatwych napewno nie nalezy. Aby uniknąć wypadków śmiertelnych warto dobrze się przygotować przed nią w postaci wzięcia dodatkowych lekcji w godzinach wieczornych.

No i wlasnie tez z tego wzgledu bralam dodatkowe godziny. Akurat w tej szkole (Kursant) godziny byly bardzo elastyczne. Bardzo rano, czy w nocy - no problemo. Zreszta nawet po zdanym egzaminie warto sie doszkolic z jazdy w roznych i trudnych warunkach. Kiedys trzeba wyjechac poza strefe egzaminacyjną;))

Szok ! Polakom w ciągu 15 lat udało się zwalczyć o 30% poziom zachorowań na raka piersi.

Dla każdego jazda po ciemku może być stresująca, szczególnie po takich drogach zabacz na youtube.pl, najważniejsze to zachować spokój i koncentracje i wszystko powinno być w porządku.

I tez dla tych, co maja problemy ze wzrokiem. Choć są tez pewne plusy - nie ma korkow, duzo aut i mozna troszke depnąć;)

A propos bezpiecznej jazdy. To jest wyczyn:
http://www.youtube.com/watch?v=VrnPNJ7AisA

o get the giveaways rolling here, we have 6 Minute Abs dvd by Debbie Siebers’ Slim Series from Team Beachbody along with 2 packets of P90X Recovery Drink.
Even if you’re not into the intense P90X workout, the P90X Recovery Drinks can help you after any workout. They help reduce soreness, restore energy, and replenish nutrients. They come in convenient packets so you can take on the go or in a tub for convenience at home. Comes in a delicious smooth orange flavor. Simple to enjoy, just workout and then mix the P90X recovery drink packet with 12 ounces of cold water, blend til smooth and enjoy!

ugg boots is well renowned for its new styleSeptember 13 fazeuggbootssalePosted in Cars  Hey customary disount Ugg Boots short right here is good data for UGG Freaks! Uggs are back Abercrombie & Fitch! are you actually in adore and desire Ugg unattractive inside a couple of them have, then reach at buying for just about any two of those footwear to start. Uggs are now back afresh getting a inclination this fall. They sway gigantic method with their utmost dividing for demonstration design Moncler Online. Some tendencies after summer UGG boots Belstaff coats. Uggs customary short Ugg Boots made in your circumstance the Ugg Torrey, one of the most comfy and trendy boots that you just will glimpse smashing. This two of Ugg Outlet Store boots is recognised getting a alternative of Surf permit the buyer solace and critical heat, when it is from the chilly waters interior the sea surf. This footwear is recognised getting a combine of procedures and constituents of fashion Abercrombie & Fitch Outlet. It is customary Mini Ugg Boots right suggested that it is bordered with sheepskin and has leather-based and suede getting a methodical cuff pebbles on best interior the footwear presents the wearer the heat absolutely crucial is designed. Poron insoles in these boots that presents you the solace of extended extent presented UGG Boots Sale.Boots reached into reality through World War I as pilots was dressed in these fleece – bordered soaring ugg boots popularly recognised as FUG boots. Also in 1930s boots skilled been put on by Australian shepherds to keep their feet cozy and resting from chilly ugg boots sale natural environment and strong of procedures which they skilled to travel. Afterwards on, 1960′s board riders in Australia construct on these boots best after approaching in from travelling icy swell as they assist them to conceive their ft warm. What ever you communicate them, “sheepskin boots” or “Ugg boots”, they are exceedingly cozy and soft. They have furthermore evolved to be advised an tremendous hit amidst trend-setters collectively with a amount of celebrities in preceding couple of of years Moncler sale.Do you understand that the well liked ugg boots owns its going legend- Now, ugg boots is well renowned for its new method, exclusive sheepskin value and complicated employed process. Once there proceeds the legend that throughout the first world conflict, an australian navigate jack ’s admirer daisy covered her sheep –skined head covering and collar in the direction of his feet to oppose the coldness and therefore won Canada Goose Sale.their child estabished the “Marksun Boots”company in recollection of them. All are hand-made, trained Australian sheepskin. snug taking and moderately hot feeling Cheap UGG Online.have you been prepared for the dropping departs and cooling snow- Take the ugg boots with you. The quick-witted australians pattern the boots which they call uglyboots and gradually pattern the “ugg”.like the comical title , The method is like the girl’s simple heart and a foolish poler bear. It has currently become a academic style ugg sparkle boots.the conceive is full of fantasy, as for the tassels, crochet, button and steel fastener, glowing circle. Colors alter from seablue to sexy very dark, untainted white, chestnut and so on. Ancient hue is like a jewel interred deep in the soil Belstaff Online. the inward and outside hue is the same. the americans then listed the trademark as a antic and financial action The North Face Sale.In California first trial in sports Abercrombie & Fitch Sale. Even the stars are yearning for it as their flawless adornment and a apt partener, its followers step-by-step cover from the west to the east.as we can glimpse it as the major function in road snap Cheap Boots Sale. To know-how life with your footsteps wearing ugg boots will be a bargain ugg boots beauty.Comments Off Tags<p><a href=''></a></p>